OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 3. péntek
Ismertető


2014. november 16., vasárnap 11:32

A Miniszterelnöki Sajtóiroda közleménye
    Budapest, 2014. november 16., vasárnap (OS) - A Welt am Sonntag interjú körüli bonyodalmak - a valóság

    Megengedhetetlen nyomásgyakorlás történt, de nem a magyar és a bajor interjúalanyok, hanem a német újság részéről, amely utólag teljesíthetetlen és etikátlan feltételekhez kötötte a megjelentetést.
    November 6-án, csütörtökön az Orbán-Seehofer párhuzamos interjú Münchenben rendben lezajlott, a beszélgetés - a szerkesztőség által leírt, átküldött - szövegét mindkét fél áttekintette és jóváhagyta. Másnap azonban a Welt szerkesztősége nagykövetségünkön keresztül szóban felszólította Magyarország miniszterelnökét, hogy még három kérdésre külön, írásban, sürgősen válaszoljon, mert ha nem, akkor egyáltalán nem jelentetik meg a párhuzamos interjút. (A szerkesztőség szerint a magyar miniszterelnök "túl jól szerepelt" - ez szó szerint elhangzott részükről.) A pótlólagos kérdések ezek voltak:
- Miért üt meg Ön és a pártja antieurópai hangokat? Az Ön parlamenti elnöke az EU-ból való kilépéssel fenyegetőzik és az 1989 előtti Moszkvával hasonlítja össze Brüsszelt?
- Ön 25 évvel ezelőtt szabadságharcos volt. Miért törekszik ma egy tekintélyelvű/autoritér  demokráciára, amelyben nehéz dolguk van a kritikusoknak és  az eltérő véleményeknek?
- Miért bocsátották el Magyarországon  kellemetlen újságírók százait és hoztak létre egy hatalmas médiafelügyeletet?
    Bár a kérdéseknek álcázott hamis vádaskodások könnyedén cáfolhatók lettek volna, a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez az eljárás egy olyan jellegű és mértékű nyomásgyakorlás, ami diplomáciailag, sajtóetikailag elfogadhatatlan, tehát teljesíthetetlen. Eleve párhuzamos interjúról volt szó a bajor miniszterelnökkel közösen, az interjú már lezajlott, ott nem tették fel ezt a három kérdést, tehát az interjú utólagos meghamisításával lehetett volna csak eleget tenni a német szerkesztőség példátlan eljárásának. Az interjú utólagos megváltoztatásához pedig sem a bajor sem a magyar kormányfő nem járult hozzá.
Kizárólag emiatt a megalázó, szakmaiatlan, etikátlan szerkesztőségi magatartás miatt történtek egyeztetések november 7-én és 8-án a bajor partnerekkel és az érintett sajtószervezetekkel, melynek eredményeként legalább online felületen megjelenhetett a közös magyar-bajor miniszterelnöki interjú.

Havasi Bertalan,
a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője
    
    Kiadó: Miniszterelnöki Sajtóiroda  
-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.