OS Országos Sajtószolgálat
2021. november 29. hétfő
Ismertető


2014. december 19., péntek 01:40

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. december 19., péntek (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) azt vallja, hogy a közösség, és ezen belül az állam köteles segíteni tagjait a veszélyek elkerülésében. A rendszerváltás óta ilyen tipikus szociális veszély az adós helyzet, amely potenciális mindenkit fenyeget, sokszor végzetes módon.

    E veszély forrása a piacgazdaság,azaz a kapitalizmus mindkét, napos és árnyoldala is. Az előbbi ésszerűtlen, sokszor esztelen fogyasztásra ösztökéli az embert, az utóbbi pedig minél több ember gátlástalan kifosztására törekszik, akár törvényes, akár törvénytelen eszközökkel.

 Nehéz felbecsülni, hogy a hatóságok és a profithajszoló vállalkozások szednek-e ki "törvényesen" több pénzt a népből, vagy a törvénytelen módok. Csupán az biztos, hogy a verseny éles, a népre nehezedő teher egyre súlyosabb.

 A "törvényes" kifosztás ellen is több hatékony eszköz lenne, mint pl. a büntető-, ezen belül különösen a szabálysértési jog VVM által rég óta javasolt humanizálása. Ebbe a sorba illene a felelős hitelezés egy egészen új rendszere is, amely hathatós garanciákat nyújtana az emberek eladósodása ellen (különböző korhatárok bevezetése a hitelfelvételhez, előtakarékossági feltételek stb.).

 Fontos lenne, hogy a közösség és az állam a takarékoskodás, és nem a költekezés és a fogyasztás kultúráját szolgálja, hogy ösztönözze, és segítse elő a kölcsönös segélyezés különböző formáit stb.

 Végül határozottan kinyilvánítjuk: a jog- és közbiztonság elhanyagolása cinkosság a törvénytelenség erőivel.

http://mmc-vvm.blogspot.hu
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.