2024. április 26. péntek

2015. május 27., szerda 11:19

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. május 27., szerda (OS) - Ma dönt a Nemzeti Választási Bizottság: útjára indulhat a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezés?

A Nemzeti Választási Bizottság ma délutáni ülésén dönt az MSZP vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezéséről. Az MSZP még április 21-én két népszavazási kezdeményezést nyújtott be.  Az egyik népszavazási kérdés a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény eltörléséről, a másik a nyitva tartó boltokban dolgozók 200%-os vasárnapi bérpótlékáról szól. A koncepció világos: ha gazdaságilag megéri, lehessenek nyitva a boltok vasárnap, ebben az esetben azonban kiemelten fizessék meg a vasárnap dolgozó munkavállalókat.

A vasárnapi bérpótlékról szóló népszavazási kérdést már két héttel ezelőtt egyhangú döntéssel hitelesítette az NVB. Ezzel eldőlt, hogy az üzletek vasárnapi nyitva tartartásáról és a vasárnapi pihenőnapról szóló kérdés tárgya jogi szempontból nem azonos. Ezzel az is eldőlt, hogy a munkáspárti álkérdés alapján nem tagadható meg az MSZP kezdeményezésének hitelesítése.

Kiadó: MSZP Országos Központ