OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2015. augusztus 5., szerda 11:52

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2015. augusztus 5., szerda (OS) - Ha nem akar sztrájkot a kormány, béreket kell emelnie -

    Az LMP üdvözli a Fővárosi Törvényszék másodfokon hozott jogerős határozatát, amelyben a kormánnyal szemben a Szociális Ágazati Sztrájkbizottságnak adott igazat. A kormány eddig minden lehetséges eszközzel igyekezett megakadályozni, hogy a szociális dolgozók munkabeszüntetéssel tiltakozzanak a megalázó bérek ellen. Most minden akadály elhárult a jogszerű sztrájk elől, így már csak a kormányon múlik, hogy a béremelés megadásával elejét veszi-e a sztrájknak.

Az LMP szolidaritását fejezi ki a legrosszabbul fizetett munkavállalói csoporttal, a szociális dolgozókkal, és támogat minden törvényes eszközt a jogos követeléseik kikényszerítésére. Ha a kormány el akarja kerülni a szociális szférát megbénító sztrájkot, akkor teljesítse a dolgozók béremelésre és szociális életpályamodellre vonatkozó követeléseit.

Másfél éve tartó huzavona végére tett pontot a Fővárosi Törvényszék minapi határozata, amely kimondta, hogy a sztrájk joga alapvető munkavállalói jog, amit nem lehet kiüresíteni, a még elégséges szolgáltatás követelménye címén a majdnem teljes szolgáltatás nem elvárható. A kormány olyan feltételekben akart megegyezni az érdekképviseletekkel, amelyek teljesítése esetén a sztrájk értelmét vesztette volna, és alkalmatlan lett volna a nyomásgyakorlásra. A jogerős bírósági döntés most zöld utat ad a szociális dolgozók munkabeszüntetésének.

Szél Bernadett,
az LMP társelnöke

    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.