OS Országos Sajtószolgálat
2022. december 10. szombat
Ismertető


2015. szeptember 22., kedd 16:47

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. szeptember 22., kedd (OS) - Az MTVA közleménye

        Az elmúlt napokban több médium is foglakozott azzal a hírrel, amely szerint az állam 47, 2 milliárd forint hitelt vesz át a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól.
     A hitel egyrészt a 2011-es közmédia integráció előtt felhalmozott adósságok, az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI gazdálkodásából fakad, amelyet az MTVA örökölt. Az MTVA által átvállalt és megfizetett kötelezettségek összege 23 milliárd forint volt, aminek részbeni finanszírozását oldotta meg egy 20 milliárdos hitellel. Másrészt az MTV Zrt. és a Milleniumi Média kft. között 2007-ben létrejött, a Kunigunda utcai székház bérletére kötött előnytelen szerződésből történő 2012-es kivásárlásából fakadó ingatlan finanszírozási hitel, amelynek teljes összege 36, 6 milliárd forint.
     Ezeknek a hiteleknek a kiváltása azt eredményezi, hogy az MTVA nagyságrendileg évi 9 milliárd forinttal fordíthat többet tartalom előállítására. Az adósság visszafizetését az MTVA csak a tartalom előállítás terhére tudná megoldani, amely ellentétes lenne a közmédia stratégiai céljaival.
     Amint az a fentiekből is kiderül, az adósság nem működésből halmozódott fel, hanem részben örökölt volt, részben pedig a hitel hosszú távon megtakarítását célozta meg. Az MTVA hosszú távú működési hiteleket nem vett igénybe, azaz nem adósította el a vállalatot, így semmilyen módon nem kell azzal számolni, hogy akár 2018-ig az MTVA újabb adósságokat halmozna fel.

     Kiadó: Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.