OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 21. kedd
Ismertető


2015. november 11., szerda 08:57

A Párbeszéd Magyarországért Párt közleménye
    Budapest, 2015. november 11., szerda (OS) - PM: Béremelés Fidesz-módra: mínusz 23% – így verik át Orbánék az egyetemi oktatókat is A felcsúti kormány megszorításokért felelős minisztere a felsőoktatásban folytatja a közszférában dolgozók megalázásának folyamatát. Balog Zoltánék 32%-os emelést ígértek, most 15%-ot mondanak, ami valójában csak 13%; ha pedig az elmúlt évek inflációját is beszámítjuk: mínusz 23%. Az egyetemi oktatók jelentős részének még a doktorandusz-hallgatók ösztöndíját sem fogja elérni a bére. A Párbeszéd Magyarországért európai fizetéseket követel a felsőoktatásban és a közszféra egészében, hogy megfékezzük az agyelszívást.

    A felsőoktatásban dolgozóknak úgy ad Orbán, hogy valójában elvesz. Palkovics László államtitkár október elején még 25, illetve 32%-os béremelést ígért, ebből lett – Balog Zoltán minapi bejelentése alapján – 15%. De ez a 15% sem annyi, hanem csak 13%. A Fidesznél a 2x2 néha 5. A 2008 óta befagyasztott béreket, és az azóta összesen 36%-nyi inflációt figyelembe véve az emelés reálértéken csökkenés a 2008-as szinthez képest: mínusz 23%.

Ráadásul épp az eddig is legjobban alulfizetett és legjobban leterhelt fiatal egyetemi oktatók, a tanársegédek kapták a legkisebb arányú emelést. Oktatóként kevesebb lesz a fizetésük, mint a doktorandusz-hallgatók ösztöndíja. A Fidesz tudatosan üldözi el a képzett, fiatal értelmiségieket az országból. A PM európai béreket követel a felsőoktatásban és a közszféra egészében, hogy megfékezzük az agyelszívást.

Dr. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja

     Kiadó: Párbeszéd Magyarországért Párt

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.