OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 17. szerda
Ismertető


2015. november 24., kedd 15:44

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete közleménye
    Budapest, 2015. november 24., kedd (OS) - A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete tiltakozik a Nemzeti Kulturális Alapot érintő átalakítások ellen!  Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az NKA Bizottságának létrehozásakor a szakmai szervezetek eddigi 50%-os javaslattételi jogát 1/3-ra redukálják!

    Ezzel tovább csökkentik a közgyűjteményi és közművelődési terület érdekképviseletét a forráselosztások egyik fontos eleménél, a kulturális pályáztatásnál! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az NKA Bizottságában ezután 1/3-os aránnyal képviselteti magát a kizárólag művészeti kérdésekkel foglalkozó és a magyar művészeti élet tagjainak csak egy részét képviselő Magyar Művészeti Akadémia. A közművelődési területen a kisebb művelődési házak már évek óta alig tudnak elindulni az NKA pályázati kiírásai alapján. A közgyűjteményi terület korábbi, szakági kollégiumai (könyvtár, múzeum, levéltár) helyett egyetlen közgyűjteményi kollégiumot hoztak létre. Mindez mutatja az NKA-t fenntartó mindenkori kormányzatoknak a közművelődési és a közgyűjteményi területekkel kapcsolatos ismerethiányát, sok esetben a szakértelem hiányát! A mostani változtatás már bizottsági szinten is háttérbe szorítja a szakmai szervezeteket, köztük a közgyűjteményi és közművelődési terület szakmai szervezeteit.
Mindezen túl a KKDSZ szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja mindazokat, akik tiltakozásukat fejezték ki az NKA-nak a művészeti kollégiumokkal kapcsolatos további, az MMA-t a szakmai szervezetek kárára preferáló döntései ellen!

     Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.