OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 15. szerda
Ismertető


2016. március 1., kedd 09:46

A Gyógyulj Velünk Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. március 1., kedd (OS) -

    – Évente 10 ezer vastagbéldaganatot fedeznek fel, ami átlagban 10 év alatt fejlődhetett ki, tehát 100 ezer embernek még ma időpontot kellene kérnie vastagbélszűrésre ahhoz, hogy elkerüljék a komolyabb szövődményeket. Többségüknek ma még nincs panasza, s ránézésre nem is lehet megmondani, melyik az a 100 ezer ember, akiben ott a vastagbélrák vagy annak előképlete, ezért indokolt minden 50 év feletti nőnek és férfinak a vastagbélszűrés – vezeti le Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület – vastagbélrákon ugyancsak keresztülment – elnöke.

– Országos szintű vastagbélszűrés sajnos mind a mai napig nincs Magyarországon, mindenkinek a személyes felelőssége, hogy eljut-e vizsgálatra. A vastagbéltükrözést a gasztroenterológiákon végzik, oda a háziorvostól kérhető beutaló. Akik tartanak a vizsgálatoktól, jó ha tudják, hogy a tükrözés bódításban vagy rövid altatásban is elvégezhető, igaz utóbbira kapacitáshiány miatt kevés kórházban van ma lehetőség. Szeretnénk, ha minél többen belátnák: ha valakiben ott az elváltozás, elkerülni nem, csak elodázni tudja a vizsgálatot. Sokkal bölcsebb tehát a kolonoszkópiát mielőbb elvégeztetni, mint néhány év múlva, bűntudattal küszködve szembesülni azzal: egy félórás vizsgálattal elkerülhettem volna a rákot, de nem tettem meg önmagamért és a családomért – fogalmaz Lakos István.

További információk és interjúszervezés:
B. Papp László sajtószóvivő
sajto@gyve.hu
(0630) 261-8789
www.facebook.com/egyesulet.gyogyuljvelunk

     Kiadó: Gyógyulj Velünk Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.