OS Országos Sajtószolgálat
2023. október 1. vasárnap
Ismertető


2016. május 23., hétfő 15:00

A Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére közleménye
    Budapest, 2016. május 23., hétfő (OS) - 230 ÉVE HALT MEG BENYOVSZKY MÓRIC (1741- 1786)Madagaszkár szigetén, egy gyors és váratlan hajótámadás következtében, máig sem pontosan tisztázott körülmények között, 1786. május 23-án (vagy 24-án) vesztette életét a magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, az indiai-óceáni sziget első európai uralkodója

    A mindössze 45 évet élt, Európa-szerte ismert, tisztelt, helyenként vitatott, és sokak által csodált gróf Benyovszky Móric életművét a XVIII. századi történelem említésre méltó részének tekintik. Magukénak tartják a szlovákok, nemzeti hősként tekintenek rá a lengyelek, a francia uralkodóház jegyzett vállalkozójának számított, Oroszországban egykori kiáltványát és sakkmegoldásait is megőrizték. A mai szóhasználattal világfinak tekinthető Benyovszky Móric – magyar volt. Emlékének ápolására 2003-ban társaság alakult Magyarországon, az idei esztendőben pedig, miután a születésének is jubileumi, 275. évfordulójára is emlékezhetünk, emlékbizottság alakult nemzeti kulturális intézmények, tudósok, emlékápolók részvételével.                  
Szeptember 24-én tudományos konferencia lesz az Országos Széchényi Könyvtárban, felállításra kerül a szobra is, és szerveződik az új magyar musical színpadra állítása. A Benyovszky Móric életéhez kötődő események jelentős közérdeklődésre tarthatnak számot országszerte és a határainkon túl is.Kiadja:Benyovszky Társaság,  G. Németh György elnök www.benyovszky.hu
     Kiadó: Magyar Madagaszkári Emléktársaság - Benyovszky Móric emlékére

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.