OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 15. szerda
Ismertető


2016. július 15., péntek 13:57

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. július 15., péntek (OS) - A Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes elvi állásfoglalása a nemzetközi légijáratok utasainak beszállást megelőző előzetes repülőtéri ellenőrzéséről

    A nemzetiségek jogaiért felelős ombudsmanhelyetteshez, Szalayné Sándor Erzsébethez érkezett panaszok, valamint a médiából ismertté vált híradások szerint 2015-ben a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről több magyar állampolgárságú, roma nemzetiségű személy, illetve család sem tudott elrepülni Kanadába, annak ellenére, hogy érvényes úti okmányokkal és repülőjeggyel rendelkeztek. Kiutazásukat a repülőgépre való felszállásuk előtt akadályozták meg, többnyire olyan formában, hogy az utasfelvételt lebonyolító pultok előtt, ismeretlen felhatalmazással rendelkező emberek egy rövid beszélgetést követően megtagadták az utazóközönség soraiból kiemelt személyek utas- és poggyász felvételét, és nem engedélyezték számukra a gépre való felszállást.

Az ügy vizsgálata, illetve az érintett és megkeresett szervektől és hatóságoktól kapott válaszok alapján Szalayné Sándor Erzsébet megállapította, hogy a Kanadába tartó légiutasok beszállás előtti repülőtéri ellenőrzésének panaszolt gyakorlatával szemben számos alapjogi aggály is felmerült: az ellenőrzés sértette a tisztességes eljárás követelményét, a jogorvoslathoz való jogot, a mozgásszabadság jogával élni kívánó személyek emberi méltóságát. Az ellenőrzés továbbá az egyenlő bánásmód követelményét sértő módon valósult meg.

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.