OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2016. szeptember 2., péntek 10:27

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület közleménye
    Budapest, 2016. szeptember 2., péntek (OS) -

    Ismét csődöt mondott a parlagfű elleni védekezés állami rendszere: az OKK 2016. aug. 31-i jelentése szerint II. fokú riasztás van érvényben: a pollenkoncentráció országos átlagban a 400 db/m3-t is túllépte. A szakértők szerint az egészségügyi célérték 30 db/m3. Az efölötti szintek komoly veszélyt jelentenek az emberek egészségére. A maximális pollenszám átlaga az elmúlt 8 évben a célérték 7- és 24-szerese között volt, és javulási tendencia nem mutatkozott. Az eddigi számok azt mutatják, hogy az idei szezon a tavalyinál is rosszabb. A parlagfű elleni állami védekezést új alapokra kell helyezni. Az eredménytelenség okai: a felderítés hatékonysága hihetetlenül alacsony, 1 % alatt van; nem határoztak meg konkrét célértékeket és határidőket a pollenkoncentrációra, és ezek elérésére nem jelöltek ki felelős állami vezetőt; nincs megfelelő támogatás a mezőgazdasági területek mentesítéséhez; a szankcióknak nincs visszatartó erejük azok számára, akik a földjeiket nem mentesítik. Magyarországon mintegy 700.000 hektár a parlagfűvel erősen fertőzött terület; ebből a hatóságok évről évre 5.000 hektárnál kevesebbet derítenek föl. Ezen a helikopteres felderítés sem javított, már csak azért sem, mert ismét megkéstek vele: most, a pollenszezon csúcsán már nem lehet a tömeges pollenkibocsátást megakadályozni. A parlagfű több, mint 90 %-a fertőzött mezőgazdasági területeken terem.  A pollent a szél sok kilométerre elviszi, így azokat is megbetegítheti, akik környezetében nincs parlagfű.
     Kiadó: Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.