2024. április 26. péntek

2016. szeptember 20., kedd 14:52

A SZÍV SN Országos Betegegyesület közleménye
    Budapest, 2016. szeptember 20., kedd (OS) -

A SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület célja, az örökletes magas koleszterinszint betegségre, és a genetikai öröklődés következményeire felhívni a figyelmet. Az örökletes magas koleszterinszint (latinul familiáris hypercholesterinaemia, rövidítve: FH) 20.000 embert érinthet Magyarországon. Az érintetteknél a korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megnő a fiatalkori szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál és a végtagi érszűkület lehetősége. 2016. szeptember 24-én a Nemzetközi Familiáris Hiperkoleszterinémia napján hazánkban is megalakul a betegszervezet FH csoportja. A hazai tapasztalatokról is szó lesz 2016.november elején az FH Europe - annual meeting of the European Patient Network találkozóján. Az örökletes magas koleszterinszint a legújabb vizsgálatok alapján minden 200. felnőttben kimutatható, és minden 20. magas koleszterinszinttel élő beteg közül egyben előfordul. Becslések szerint alig 1% a felismert betegek aránya Magyarországon!Az örökletes esetekben a magas koleszterinszintre utalhatnak a Mona Lisa tünetek.
A SZÍVSN betegegyesületben rendszeresen végeznek "Mona Lisa" szűrőnapokat és előadásokat, előre meghirdetett szombati napokon.
www.szivsn.hu/csaladfa, facebook.com/szivsn
További sajtóinformáció:Bernáth-Lukács Zsuzsa, Astellas díjas diplomás ápoló, SZÍVSN országos betegegyesület elnöke, www.szivsn@gmail.com

Kiadó: SZÍV SN Országos Betegegyesület