OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2016. szeptember 20., kedd 14:52

A SZÍV SN Országos Betegegyesület közleménye
    Budapest, 2016. szeptember 20., kedd (OS) -

    A SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület célja, az örökletes magas koleszterinszint betegségre, és a genetikai öröklődés következményeire felhívni a figyelmet. Az örökletes magas koleszterinszint (latinul familiáris hypercholesterinaemia, rövidítve: FH) 20.000 embert érinthet Magyarországon. Az érintetteknél a korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megnő a fiatalkori szívinfarktus, stroke, hirtelen szívhalál és a végtagi érszűkület lehetősége. 2016. szeptember 24-én a Nemzetközi Familiáris Hiperkoleszterinémia napján hazánkban is megalakul a betegszervezet FH csoportja. A hazai tapasztalatokról is szó lesz 2016.november elején az FH Europe - annual meeting of the European Patient Network találkozóján. Az örökletes magas koleszterinszint a legújabb vizsgálatok alapján minden 200. felnőttben kimutatható, és minden 20. magas koleszterinszinttel élő beteg közül egyben előfordul. Becslések szerint alig 1% a felismert betegek aránya Magyarországon!Az örökletes esetekben a magas koleszterinszintre utalhatnak a Mona Lisa tünetek.
A SZÍVSN betegegyesületben rendszeresen végeznek "Mona Lisa" szűrőnapokat és előadásokat, előre meghirdetett szombati napokon.
www.szivsn.hu/csaladfa, facebook.com/szivsn
További sajtóinformáció:Bernáth-Lukács Zsuzsa, Astellas díjas diplomás ápoló, SZÍVSN országos betegegyesület elnöke, www.szivsn@gmail.com


     Kiadó: SZÍV SN Országos Betegegyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.