2024. május 6. hétfő

2016. október 8., szombat 08:35

A Terrorelhárítási Központ közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. október 8., szombat (OS) - Nem igaz a Népszabadság állítása, mely szerint:

"Egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták Salah Abdeslam és emberei azokat a magyar SIM-kártyákat, amelyekkel egymással és az Iszlám Állam rakkai főhadiszállásával tartották a kapcsolatot."
     A fenti valótlan állítással szemben a valóság az, hogy a hajléktalan férfi adatainak felhasználásával az elmúlt évek során különösen nagy számú mobiltelefon előfizetést vásároltak többségükben ismeretlen személyek. A Salah Abdeslamhoz köthető terroristákhoz összesen nyolc hívószámot sikerült beazonosítani, melyek közül hatot - különböző személyek, különböző helyeken és különböző időpontokban - aktiváltak a hajléktalan férfi nevére. A terroristák a SIM kártyákat más-más helyről szerezték be, nem egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták.
     A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a TEK nem rendelkezik online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához. Kizárólag konkrét esetekben van módja adatok lekérdezésére - szintén a jogszabályokban rögzített szigorú feltételek mellett - egy adott telefonszámmal kapcsolatban. A TEK-nek tehát nincs lehetősége arra, hogy az egy személyhez köthető nagyszámú telefon előfizetéseket detektálja. A TEK az észlelést követően javaslatokat tett a jelenlegi szabályozás megváltoztatása érdekében.

Kiadó: Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztálya

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.