OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2016. november 14., hétfő 18:07

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. november 14., hétfő (OS) - A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre/Német Kör/ 2016.november 15-én több mint száz fővel, külön buszokkal, öt napos Történelmi zarándokútra indul Felvidékre, Szlovákia- Lengyelország-Ukrajna irányába. A Történelmi zarándokút célja, hogy megemlékezzenek az "Elhallgatott történelem" áldozataira, a Malenkij robotra hurcoltak útvonalán.

    Az Emlékév tiszteletére negyedik alkalommal hívta az érintetteket zarándoklatra a Német Kör. Az urali, kaukázusi, román helyszínek után a szlovák, lengyel és ukrán gyűjtőtáborokat, lágerhelyeket, rabtemetőket és emlékparkokat keresik fel a Történelmi zarándokút résztvevői.
A GULAG-GUPVI Emlékbizottság által támogatott, a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások Emlékév kiemelt programjának résztvevői között jelentős számban vannak érintettek, akiknek a szüleit, rokonait hurcolták el a szovjet lágerekbe. Az ország szinte minden területéről érkeztek. (Pécs, Bonyhád, Szigetvár, Budapest, Ózd, Szerencs, Sopron, Ceglédbercel, Sárospatak).
A Zarándokút első két napján Szepsi (Szlovákia), majd Szanok(Lengyelország) megállóhelyeken megemlékezések, koszorúzások lesznek, majd  a Lembergi Magyar Kulturális Szövetség  segítségével emlékeznek meg az elhurcolt áldozatokról Lembergben. Sztráij-Szamborban(Ukrajna) emlékmű-avatáson vesznek részt az egykori lágertemető helyén létesített emlékparkban, a volt és hírhedté vált NKVD 22.számú hadifogoly és internáltak gyűjtő-, továbbító tábora, rabtemetőjének helyén.


     Kiadó: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.