OS Országos Sajtószolgálat
2024. július 13. szombat
Ismertető


2016. december 10., szombat 08:25

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. december 10., szombat (OS) - A NAIH vizsgálja a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület adatkezelését.

    A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárása olyan állampolgári bejelentések nyomán indult meg, amelyek szerint az adatalanyokat megillető jogok sérülnek az Egyesület adatkezelési gyakorlata során. A hatósági eljárás célja annak megállapítása, hogy a vallási egyesület adatkezelése összhangban áll-e a magyar adatvédelmi szabályozással.
Állampolgári beadványok érkeztek a Hatósághoz, amelyekben az érintettek az Egyesülettel kapcsolatos saját tapasztalataikat osztották meg, valamint segítséget kértek személyes adataik védelme érdekében.
Az egyik beadványozó tapasztalata szerint belépése idején örömmel fogadták a szervezetben és segítséget kapott élete nehéz időszakában, eközben olyan személyes információkat osztott meg, amelyeket csak a legközelebbi barátai ismerhetnek.
A panaszos évek múltán elhatározta, hogy kilép a szervezetből, és kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását. Kérését nem teljesítették. Ezen túl arról a félelméről is beszámolt, amely szerint, ha szakít a szervezettel, akkor ezeket a rendkívül érzékeny, írásban rögzített információkat vele szemben felhasználhatják. Félelmét erősíti, hogy az információk rossz szándékú felhasználás esetén alkalmasak egzisztenciájának tönkretételére, és arra is, hogy családi életét szétzilálják. Tekintettel kérelme elutasítására, kiszolgáltatottságában végül nem mert kilépni a szervezetből.  

     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.