OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. január 16., hétfő 20:10

Morvai Krisztina, az Európai Parlament független képviselőjének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. január 16., hétfő (OS) -

    - Milyen normák vonatkoznak egy különösen veszélyes tevékenységet végző nagyüzem felsővezetőire, illetve más munkavállalóira?
- Mit jelent a büntetőjogi felelősség, a polgári jogi és a közigazgatási természetű felelősség? Mik a különbségek és mik a hasonlóságok e felelősségi formák között?
- Lehet-e több oka is egy adott káros eredménynek (pl. katasztrófának), és ha többen okoznak egy káros eredményt, akkor igaz-e, hogy csak egyikük, illetve egyetlen kiváltó okért felelősök büntethetőek?
- Mit jelent az "okozati összefüggés" a büntetőjogban, különös tekintettel az "együttható okokra", az ún. "concausára"?
- Mit jelent a büntetőjogban a "gondatlanság" fogalma? Mit értünk "gondossági mérce", "tőle elvárható figyelem és körültekintés" alatt a büntetőjogban?
- Mi a büntetőjog célja, feladata, társadalmi rendeltetése? Ez mennyiben különbözik a polgári jog és más jogágak céljától és rendeltetésétől?
- Miért veszélyes az az új jogi szemlélet, amelynek lényege, hogy a döntéseket nem az igazságosság, hanem a "gazdaságosság" kell, hogy meghatározza?
- Milyen hosszútávú következményei, "precedens-értéke" lehet egy esetleges jogerős felmentésnek?

Az érdeklődők és a sajtó (média) képviselői a nyilvános előadás helyszínéről és időpontjáról a www.morvaikrisztina.hu honlapon, illetve a https://www.facebook.com/morvai.krisztina oldalon találhatnak bővebb információt.

Tisztelettel:

Dr. Morvai Krisztina

     Kiadó: Morvai Krisztina, az Európai Parlament független képviselője

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.