OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. február 21., kedd 15:33

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. február 21., kedd (OS) - A Párbeszéd a földprogramról: mindent vittek az oligarchák

    - Fejér és Győr-Sopron megye után Somogyban is bebizonyosodott, hogy a helyben élő családi gazdálkodók helyzetbe hozása helyett a magyar és a külföldi agrár-oligarchák kistafírozása volt az állami földek elkótyavetyélésének fő célja. A Párbeszéd szomorúan állapítja meg, hogy igaza lett: előzetesen éppen arra figyelmeztetett, hogy a földeladásból ebben a rendszerben törvényszerűen földrablás, a helyi gazdák kisemmizése lesz.
Somogy megyében egy belga fölbirtokos család szerezte meg a legtöbb állami földet, közel 1000 hektárt, ami sokszorosan túlmutat egy családi gazdaság földigényén. Ha egyetlen esetről lenne szó, az ügy akkor is az Orbán-kormány földprivatizációjának kudarcát mutatná, de a somogyi anomália nem a kivétel, hanem a szabály: ahogyan Ángyán Józsefnek, Orbánék egykori vidékfejlesztési államtitkárának az egymást követő tanulmányaiból kiderül, minden megyében pontosan ugyanez történt. A földeladásoknak három fő kedvezményezett csoportja van: a politikusok és családtagjaik, a magyar és külföldi agrár-nagytőkések (jellemzően szintén jó politikai kapcsolatokkal), és a korábbi termelőszövetkezetek, illetve állami gazdaságok volt vezetői jártak jól.

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.