2024. április 26. péntek

2017. február 25., szombat 18:04

Az Energiapolitika 2000 Társulat közleménye
    Budapest, 2017. február 25., szombat (OS) - A paksi bővítés megvalósítása egységes irányítást igényel

A paksi bővítés megvalósítása egységes irányítást igényel
Az Energiapolitika 2000 Társulat állásfoglalása
A jelenlegi kormányzat felismerte: energiaellátásunkban is csak magunkra számíthatunk, a villanyszolgáltatás fenntartása az atomerőmű kapacitásfejlesztése nélkül nem lehetséges. A kormány sikeresen végigvitte a döntését támadó külső és velük szövetkező belső erők elleni elhúzódó politikai harcot; közeledik az idő, amikor a fizikai megvalósítás kérdései szükségszerűen előtérbe kerülhetnek, ehhez létre kell hozni a projekt fizikai megvalósításának szervezeti feltételeit.
A paksi fejlesztés irányítása jelenleg megosztott: a Paks I az MVM Zrt révén a Nemzeti Fejlsztési Minisztériumhoz, a Paks II a miniszterelnökséget vezető minisztériumhoz tartozik, s a kormány egy kormánybiztossal hajtja végre a közvetlen irányítást. Szakmai véleményünk szerint egy telephelyen, azonos technológiával csak egy szervezet működhet eredményesen. Az üzemeltetői tapasztalatok érvényesítése, a meglévő létesítményekhez való illeszkedés szempontjai, az orosz szállítóval való eredményes együttműködés, a humánerőforrás és annak betanítása csak egységes szervezettel biztosítható. Ezért javasoljuk az egységes vállalati struktúra és irányítás mielőbbi létrehozását.
Állásfoglalásunk teljes szövege honlapunkon (www.enpol2000.hu) olvasható.
Budapest, 2017. február 24.
Energiapolitika 2000 Társulat
Elnöksége