2024. április 27. szombat

2017. április 13., csütörtök 08:44

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. április 13., csütörtök (OS) - Palkovics László olyan jogi kiskapuról beszélt,amit a kormány zárt be a CEU-törvénnyel -

Az oktatási államtitkár vagy nincs tisztában a saját minisztériuma által jegyzett törvénnyel, vagy a kormányzati megtévesztés újabb mérföldkövéhez érkeztünk. A licenciaszerződést, mint jogi kiskaput éppen a kormány zárta be, mert biztosra akart menni, hogy semmilyen módon ne működhessen tovább a CEU. Az LMP szerint ugyanakkor nem kiskapukra van szükség, hanem az alkotmányellenes törvény visszavonására. Tegnap meglett a szükséges számú aláírás az LMP által kezdeményezett alkotmánybírósági beadványhoz, így az AB elé kerül a lex CEU.

Palkovics László szerint a CEU és a Közép-európai Egyetem jelenlegi licencszerződésének kibővítésével az intézmény a nagy vihart kavart törvénymódosítás előtti módon működhet. Az államtitkár vagy nem ismeri a saját minisztériuma által jegyzett törvényt, vagy újabb kormányzati megtévesztéssel állunk szemben. Palkovics ugyanis "elfelejtette" hozzátenni, hogy ezt a jogi kiskaput éppen a kormány gáncsolta el az új törvénnyel. A törvény 7.§-a ugyanis kimondja, hogy 2017. szeptember 1-jétől megszűnik a licenciaképzés lehetősége az OECD tagállamban székhellyel rendelkező felsőoktatási intézmény számára (azaz az amerikai székhellyel rendelkező CEU számára is).
     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)