2024. május 10. péntek

2017. április 19., szerda 10:51

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. április 19., szerda (OS) - A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének levele Dr. Gulyás Gergely alelnök Úrhoz a civil törvénnyel kapcsolatban.

Dr. Gulyás Gergely úr részére
az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke

Országgyűlés

Tisztelt Alelnök Úr!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (Hatóság) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 38. § (4) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva hivatalból áttekintette a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló T/14967. törvényjavaslatot. Megállapításaink a következők:

A törvényjavaslat a személyes adatok védelmét nem érinti, mert személyes adatok kezelését nem írja elő. A kötelező adatkezelés kizárólag olyan, a törvényjavaslat 1. §-a szerinti egyesületekre és alapítványokra vonatkozik, amelyek nem rendelkeznek információs önrendelkezési joggal.

A törvényjavaslat indokolása értelmében azért szükséges a külföldről támogatott szervezetek e minőségének az eddigieknél nagyobb nyilvánosságot biztosítani, mert a törvény hatálya alá tartozó szervezetek felhasználásával külföldi érdekcsoportok befolyásolhatják Magyarország politikai és társadalmi életét, ami az ország szuverenitását érintő nemzetbiztonsági kérdés, továbbá a szervezetek külföldi finanszírozásával együtt járó pénzmozgások a pénzmosás elleni küzdelem szempontjából is nyilvánosságot érdemelnek.

Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH