OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 10. péntek
Ismertető


2017. április 19., szerda 10:51

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. április 19., szerda (OS) - A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének levele Dr. Gulyás Gergely alelnök Úrhoz a civil törvénnyel kapcsolatban.

    Dr. Gulyás Gergely úr részére
az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke

Országgyűlés

Tisztelt Alelnök Úr!

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (Hatóság) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) 38. § (4) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva hivatalból áttekintette a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló T/14967. törvényjavaslatot. Megállapításaink a következők:

A törvényjavaslat a személyes adatok védelmét nem érinti, mert személyes adatok kezelését nem írja elő. A kötelező adatkezelés kizárólag olyan, a törvényjavaslat 1. §-a szerinti egyesületekre és alapítványokra vonatkozik, amelyek nem rendelkeznek információs önrendelkezési joggal.

A törvényjavaslat indokolása értelmében azért szükséges a külföldről támogatott szervezetek e minőségének az eddigieknél nagyobb nyilvánosságot biztosítani, mert a törvény hatálya alá tartozó szervezetek felhasználásával külföldi érdekcsoportok befolyásolhatják Magyarország politikai és társadalmi életét, ami az ország szuverenitását érintő nemzetbiztonsági kérdés, továbbá a szervezetek külföldi finanszírozásával együtt járó pénzmozgások a pénzmosás elleni küzdelem szempontjából is nyilvánosságot érdemelnek.


     Kiadó: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság NAIH

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.