2024. április 25. csütörtök

2017. május 3., szerda 15:45

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye
    Budapest, 2017. május 3., szerda (OS) - A magyar kormány nem enged a brüsszeli nyomásnak

A magyar kormány folyamatos egyeztetéseket folytatott az Európai Bizottság tisztségviselőivel az érvényes magyarországi bevándorlási szabályokról. A kormány számára a legfontosabb a tranzitzóna megtartása. A tárgyalások során az Európai Bizottság tisztségviselői több ponton is kritizálták a bevándorlási szabályokat, a tranzitzóna működését és a kerítés létesítését. Ezek közül a kormány hajlandónak mutatkozott arra, hogy - a gyerekekhez hasonlóan - a fiatalkorú migránsokat, a tranzitzóna helyett Magyarországon egy őrzött, ifjúsági táborban helyezze el kérelmük elbírálásáig, amennyiben vállalják a DNS vizsgálatot, amely valós életkorúk megállapítására irányul. Az Európai Bizottság tisztségviselői számára ez a kompromisszum nem bizonyult elegendőnek. A Brüsszeli Bizottság tisztségviselői a tranzitzóna létét kifogásolják. Magyarország Kormánya a tranzitzónát minden körülmények között fent kívánja tartani, mert a tranzitzóna a kerítéssel együtt garantálja a magyar polgárok és Európa biztonságát. Mivel az említett tárgyalások eredménytelenek voltak, Magyarország Kormánya nem kíván változtatni a bevándorlásügyi szabályokon, és amennyiben a Brüsszeli Bizottság jogi eljárást indít, készen állunk a jogi vita megvívására.

Kiadó: Kormányzati Tájékoztatási Központ