2024. április 27. szombat

A Magyar Orvosi Kamara közleménye
    Budapest, 2017. május 22., hétfő (OS) -

Az alapellátásnak 2017-ben is szüksége van a korábban beígért 10 Milliárdra

A Magyar Orvosi Kamara üdvözli a bejelentett kormányzati szándékot a háziorvosi alapellátás finanszírozásának 2018-ra ígért újabb 10 Milliárdos emelésére.
Ugyanakkor a következő alapvetésekre hívja fel a figyelmet:
1.    Az idei, azaz a 2017-es esztendőre is elengedhetetlenül szükséges minimálisan ugyanez az összeg, amint azt 2014-ben megígérték. Csak a folyamatos, végösszegében minimum 5x10 Milliárdnyi emelés teheti gazdaságilag elfogadhatóan, a kórházban dolgozókkal hasonló jövedelmet garantálni képes vállalkozássá a háziorvosi praxisokat. Amíg ez nem valósul meg, hiába minden letelepedési támogatás, a betöltetlen körzetek száma csak nőni fog, a háziorvosok átlagéletkorához hasonlóképpen, a fiatalok pedig továbbra sem mutatnak semmiféle érdeklődést a területi munka iránt, amíg az veszteségre kódolt.

2.    Hosszú évek kitartó küzdelmével értük el, hogy 2016-ban végre a fogorvoslást is elismerték az alapellátás elválaszthatatlan részeként és első ízben – szerény mértékben ugyan, de – emeltek a fogorvosi praxisok havi javadalmazásán. Felhívjuk a figyelmet, hogy ennek ütemezett, rendszeres folytatása idén, jövőre és az azt követő években is ugyanúgy elengedhetetlen, mint a háziorvosoké. Ennek konkrét tervét úgy az idei költségvetést módosító tervezetből, mint a jövő évre tervezett büdzséből hiányoljuk.

Kiadó: Magyar Orvosi Kamara