2024. május 11. szombat

2017. június 30., péntek 15:49

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleménye
    Budapest, 2017. június 30., péntek (OS) - Sérti a szakképzésben tanuló diákok emberi méltóságát a nyári szünet lerövidítése!

Törvény írja elő, hogy a szakképzésben tanuló kiskorú gyermekek a tanítási év befejezése után még 20-30 napot kötelesek "összefüggő szakmai gyakorlaton" részt venni egy gazdálkodó szervezetnél, pedig az új szakképzési rendszerben a szorgalmi időben is van elég óraszám a gyakorlati ismeretek elsajátítására.
Sok gyakorlati képzőhely kihasználva a tanulók szakmai tudását, felkészültségét 13-18 ezer forintos tanulói juttatásért olyan szakmai munkát végeztetnek velük, amelyért a felnőtt munkavállalóknak havi 3-400 000 forint bért fizetnek.
Szülők kifogásolják, hogy kiskorú gyermeküket hétvégeken és ünnepnapokon is berendelik munkára (pincér, szakács), de utána nem biztosítják számukra az előírt pihenőnapot.
Sok gyakorlati képzőhelyen kihasználva a tanulók számítógép ismeretét, idegen nyelvtudását, vezetői jogosítványát, olyan munkákat végeztetnek velük, amelynek semmi köze sincs a szakmai vizsgára való felkészítésükhöz.
Szülők kifogásolják, hogy "szakmai képzés" helyett megalázó lóti-futi munkákat, rakodást, takarítást végeztetnek a tanulókkal, és nem kapják meg a kötelező természetbeni és pénzbeli juttatásokat.
Meg kell védeni a szakképzésben tanulókat a gazdasági kizsákmányolástól, ezért javasoljuk a szombati és vasárnapi munkavégzés és a diszkriminatív jellegű, nyári összefüggő szakmai gyakorlat azonnali eltörlését.

Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebben: www.mszoe.hu

Kiadó: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY)