OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 11. szombat
Ismertető


2017. június 30., péntek 15:49

A Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) közleménye
    Budapest, 2017. június 30., péntek (OS) - Sérti a szakképzésben tanuló diákok emberi méltóságát a nyári szünet lerövidítése!

    Törvény írja elő, hogy a szakképzésben tanuló kiskorú gyermekek a tanítási év befejezése után még 20-30 napot kötelesek "összefüggő szakmai gyakorlaton" részt venni egy gazdálkodó szervezetnél, pedig az új szakképzési rendszerben a szorgalmi időben is van elég óraszám a gyakorlati ismeretek elsajátítására.
Sok gyakorlati képzőhely kihasználva a tanulók szakmai tudását, felkészültségét 13-18 ezer forintos tanulói juttatásért olyan szakmai munkát végeztetnek velük, amelyért a felnőtt munkavállalóknak havi 3-400 000 forint bért fizetnek.
Szülők kifogásolják, hogy kiskorú gyermeküket hétvégeken és ünnepnapokon is berendelik munkára (pincér, szakács), de utána nem biztosítják számukra az előírt pihenőnapot.
Sok gyakorlati képzőhelyen kihasználva a tanulók számítógép ismeretét, idegen nyelvtudását, vezetői jogosítványát, olyan munkákat végeztetnek velük, amelynek semmi köze sincs a szakmai vizsgára való felkészítésükhöz.
Szülők kifogásolják, hogy "szakmai képzés" helyett megalázó lóti-futi munkákat, rakodást, takarítást végeztetnek a tanulókkal, és nem kapják meg a kötelező természetbeni és pénzbeli juttatásokat.
Meg kell védeni a szakképzésben tanulókat a gazdasági kizsákmányolástól, ezért javasoljuk a szombati és vasárnapi munkavégzés és a diszkriminatív jellegű, nyári összefüggő szakmai gyakorlat azonnali eltörlését.

Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433-8754) Bővebben: www.mszoe.hu

     Kiadó: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.