OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. július 26., szerda 18:33

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. július 26., szerda (OS) - Magyarország továbbra is élen jár a klímaváltozás elleni küzdelemben

        Magyarország a világ országai és az Európai Unió tagállamai közül az elsők között zárta le a Montreali Jegyzőkönyv Kigali Módosításának belső ratifikációs eljárását, és készen áll a ratifikációs okmány letétbe helyezésére.
     A Montreali Jegyzőkönyv fluortartalmú üvegházhatású gázok tárgyában született módosítását 197 ország egyetértésével fogadták el 2016. október 15-én, Ruanda fővárosában, Kigaliban. Az aláíró országok vállalták az elsősorban klíma- és hűtőberendezésekben található, magas globális felmelegedési potenciállal rendelkező fluorozott szénhidrogének (HFC-k) csökkentését. Az egyeztetett intézkedések révén a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 0,5°C-kal alacsonyabban tartható.
     Magyarország 1989. augusztus 20-án csatlakozott az 1987-es Montreali Jegyzőkönyvhöz, amelyben az aláírók az ózonkárosító anyagok (ODS-ek) visszaszorítására vonatkozó konkrét kötelezettségvállalásaikat rögzítették. Az ODS-ek használatának korlátozásával és folyamatos csökkentésével párhuzamosan, ezek kiváltására, egyre nagyobb arányban kezdtek felhasználni a hűtéstechnikában fluorozott szénhidrogéneket. Ezekről az anyagokról azonban kiderült, hogy - bár az ózonréteget nem károsítják - jelentős globális felmelegedési potenciállal rendelkeznek, így rendkívül ártalmas üvegházhatású gázok.

     Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.