2024. április 26. péntek

2017. július 26., szerda 18:33

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2017. július 26., szerda (OS) - Magyarország továbbra is élen jár a klímaváltozás elleni küzdelemben

Magyarország a világ országai és az Európai Unió tagállamai közül az elsők között zárta le a Montreali Jegyzőkönyv Kigali Módosításának belső ratifikációs eljárását, és készen áll a ratifikációs okmány letétbe helyezésére.
     A Montreali Jegyzőkönyv fluortartalmú üvegházhatású gázok tárgyában született módosítását 197 ország egyetértésével fogadták el 2016. október 15-én, Ruanda fővárosában, Kigaliban. Az aláíró országok vállalták az elsősorban klíma- és hűtőberendezésekben található, magas globális felmelegedési potenciállal rendelkező fluorozott szénhidrogének (HFC-k) csökkentését. Az egyeztetett intézkedések révén a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 0,5°C-kal alacsonyabban tartható.
     Magyarország 1989. augusztus 20-án csatlakozott az 1987-es Montreali Jegyzőkönyvhöz, amelyben az aláírók az ózonkárosító anyagok (ODS-ek) visszaszorítására vonatkozó konkrét kötelezettségvállalásaikat rögzítették. Az ODS-ek használatának korlátozásával és folyamatos csökkentésével párhuzamosan, ezek kiváltására, egyre nagyobb arányban kezdtek felhasználni a hűtéstechnikában fluorozott szénhidrogéneket. Ezekről az anyagokról azonban kiderült, hogy - bár az ózonréteget nem károsítják - jelentős globális felmelegedési potenciállal rendelkeznek, így rendkívül ártalmas üvegházhatású gázok.

Kiadó: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium