OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. augusztus 10., csütörtök 16:25

Az MSZP Országos Központ közleménye
    Budapest, 2017. augusztus 10., csütörtök (OS) - Újabb pofon az EU-tól: blöff volt az államadósság csökkentése?

    Az Orbán-kormány újabb hazugságát leplezi le épp az EU. A statisztikai elszámolási viták kezelésében illetékes bizottság a magyar hatóságokkal szemben az Eurostatnak adott igazat abban az elszámolási vitában, amely szerint a magyar Eximbankot az államháztartáson belülre kell sorolni. A vita a hétköznapi halandó számára túl szakmai, ám következményei világosak. Ha az Eximbankot az államháztartáson belül számolják el, szintet ugrik az államadósság. Nem kevesebbel, mint 600 milliárd forinttal.

Az Eximbank, melynek eredeti feladata az exporthitelezés lenne, kormányközeli üzletemberek házipénztárává vált. Hitelkihelyezéseinek több mint harmadát a kormánypárttal valamilyen kapcsolatban álló vállalkozások kapták: a bank hitelezte Andy Vajnát, hogy az megvásárolhassa a TV2-t, Mészáros Lőrinc szállodaláncát, vagy Garancsi István Kopaszi-gátas építkezését. Exportcikknek egyik sem nevezhető. Az Eximbank, ahogy az uniós bizottság fogalmaz, egy foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás. A börtönőr a bank igazgatóhelyettese, Puskás András, aki korábban Rogán alpolgármestere volt a Belvárosban, és ugyanabban a budai lakóparkban lakik, ahol a propagandaminiszter.

Ha a statisztikai bizottság állásfoglalása után az uniós statisztikai hivatal is bekeményít, és újraszámolja a magyar államháztartási adatokat, felfeslik az egész orbáni hazugságpirál. Az államadósság nem csökken, csak a közpénz.

Burány Sándor,
frakcióvezető-helyettes

     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.