2024. május 12. vasárnap

2017. szeptember 27., szerda 10:46

A Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége közleménye
    Budapest, 2017. szeptember 27., szerda (OS) - HATÁRVÁROSOK A HATÁRFOLYÓKNÁL TESTVÉRVÁROSOK című TRANSZNACIONÁLIS TALÁLKOZÓ ÉS KONFERENCIA 2017. szeptember végén Szegeden, Szabadkán és HORGOSON.

Web: bordertowns.dudaone.com
Média-felelős: Balázs Szilvia (bbia1987@gmail.com +381 64 22 54553)
A tizennyolc országból meghívott határvárosok közül a részvevő észt, lett, lengyel, német, cseh, magyar, szerb, bosnyák, horvát, román, bolgár, belga, holland határvárosok képviselői hat témát tárgyalnak meg a migrációtól, az árvizek, a multikulturális helyzetek, a gazdaság, az infrastruktúra, a kulturális örökségek menedzselésén át, az "okos" és jóléti városfejlesztésig.
A találkozó célja továbbá az európai határvárosok platformjának kezdeményezése és közös felhívás eljuttatása az EU és a kormányok döntéshozóinak a határvárosok sajátos helyzetéről, fejlesztéséről.
Európában csak határfolyóból 54 van, míg határvárosból közel tízezer. Számos olyan határtelepülés lett az elmúlt két-három évtizedben, amelyek korábban nem voltak azok és, amelyeket a határ kettévágott.
Migrációval először a határtelepülések lakói találkoznak.
A XX. század és a XXI. század első évtizedében a határvárosok és a határral ketté vágott városok lakosainak a háborúk és elnyomó politikai rendszerek tragikus sorsáról is megemlékeznek az észt, lett, lengyel, német, cseh, magyar, szerb, bosnyák, horvát, román, bolgár, belga, holland részvevők.

Kiadó: Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége