OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. október 22., vasárnap 13:23

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. október 22., vasárnap (OS) - Önkény a bíróságokon - devizahitelesek az OBH fogságában

        A Párbeszéd ismét tesz egy próbát, hogy a devizahiteleseket az út szélén hagyó Orbán-rezsimmel szemben valóban segítsen ezeken a háztartásokon. Ismét követeljük a végrehajtások felfüggesztését 2018. augusztus 1-ig, egészen addig, amíg az Európai Unió Bírósága nem dönt a folyamatban lévő 7-8 devizahiteles perben, mert ezeket kell később precedens értékűnek tekinteni. Egy román devizahiteles ügyében az uniós testület már rámutatott: a pénzintézeteknek elegendő tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, főleg, ha nem kölcsönfelvevő hazájában használatos fizetőeszközben folyósítják a hitelt. Fel kellett volna hívni a figyelmet elsősorban az árfolyamváltozásra, a kamat emelkedésének a törlesztő részletekre gyakorolt hatására. A devizahiteleseket képviselő civilek szerint ez itthon sem történt meg a hitelfelvételkor.
     A Bírói Végrehajtási Kar adatai szerint jelenleg 17 ezer ingatlan áll végrehajtás alatt, ennyi családra vár a kilakoltatás és 900 ezer végrehajtási ügy van folyamatban. Az igazságügyi miniszter szerint az Eszközkezelő és a Magáncsőd a megoldás és ezen kívül más intézkedést nem tervez a kormány. A Párbeszéd most újabb kérdésekre várja a választ: miért terhelik a teljes árfolyamkockázatot az ügyfelekre és hogyan lehet, hogy az OBH oldalán csak 7050 per van feltüntetve.

Hegyesi Beáta
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus
     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.