2024. április 26. péntek

2017. október 22., vasárnap 13:23

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2017. október 22., vasárnap (OS) - Önkény a bíróságokon - devizahitelesek az OBH fogságában

A Párbeszéd ismét tesz egy próbát, hogy a devizahiteleseket az út szélén hagyó Orbán-rezsimmel szemben valóban segítsen ezeken a háztartásokon. Ismét követeljük a végrehajtások felfüggesztését 2018. augusztus 1-ig, egészen addig, amíg az Európai Unió Bírósága nem dönt a folyamatban lévő 7-8 devizahiteles perben, mert ezeket kell később precedens értékűnek tekinteni. Egy román devizahiteles ügyében az uniós testület már rámutatott: a pénzintézeteknek elegendő tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleknek, főleg, ha nem kölcsönfelvevő hazájában használatos fizetőeszközben folyósítják a hitelt. Fel kellett volna hívni a figyelmet elsősorban az árfolyamváltozásra, a kamat emelkedésének a törlesztő részletekre gyakorolt hatására. A devizahiteleseket képviselő civilek szerint ez itthon sem történt meg a hitelfelvételkor.
     A Bírói Végrehajtási Kar adatai szerint jelenleg 17 ezer ingatlan áll végrehajtás alatt, ennyi családra vár a kilakoltatás és 900 ezer végrehajtási ügy van folyamatban. Az igazságügyi miniszter szerint az Eszközkezelő és a Magáncsőd a megoldás és ezen kívül más intézkedést nem tervez a kormány. A Párbeszéd most újabb kérdésekre várja a választ: miért terhelik a teljes árfolyamkockázatot az ügyfelekre és hogyan lehet, hogy az OBH oldalán csak 7050 per van feltüntetve.

Hegyesi Beáta
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus