2024. május 8. szerda

2017. november 7., kedd 13:49

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. november 7., kedd (OS) - Kilencvenből, egy... Évek óta szembesülünk azzal, hogy a hazánkban működő 90 hospice szolgálat működési forrásai rendkívül szűkösek, kivétel nélkül mind finanszírozási problémákkal küzd, melyre a Magyar Hospice Alapítvány kampánya is felhívta a figyelmet és amely rendkívüli társadalmi összefogást eredményezett.

Az Alapítvány működésének anyagi feltételei most időlegesen megoldódtak, a példás összefogásnak és a területért felelős miniszter döntésének köszönhetően. Azonban kivétel nélkül minden hospice szolgálat működési forrása rendkívül szűkös. A társadalombiztosító által nyújtott finanszírozás csupán 75%-át biztosítja a minőségi hospice ellátásnak. Ennek ellenére nem tudunk olyan szolgálatról, amely betegellátó tevékenységének befejezését tervezné. A tavalyi évben 8470 beteget 222574 ápolási nappal láttak el. Minden szolgálat törekszik arra, hogy szakmailag fejlődjön és minőségi ellátást biztosítson. Jelentős lépések is történtek: szakmai kollégium, a hospice-palliatív ellátás új szakmai irányelve, valamint számos kezdeményezés az intézményi ellátások bővítésére.

Fő feladatunk, hogy a hazai hospice szolgálatok teljes közösségét képviseljük. Az Alapítvány gondjai rámutattak a problémára, de az országban működő összes hospice tevékenységet folytató szolgálat komoly anyagi nehézséggel küzd. Ezért felkérjük a területért felelős minisztert, Balog Zoltán miniszter urat, hogy az ellátáshoz való egyenlő hozzáférés biztosításának érdekében tegye meg az ehhez szükséges lépéseket.
     Kiadó: Magyar Hospice-Palliatív Egyesület