OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 8. szerda
Ismertető


2017. november 7., kedd 13:49

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. november 7., kedd (OS) - Kilencvenből, egy... Évek óta szembesülünk azzal, hogy a hazánkban működő 90 hospice szolgálat működési forrásai rendkívül szűkösek, kivétel nélkül mind finanszírozási problémákkal küzd, melyre a Magyar Hospice Alapítvány kampánya is felhívta a figyelmet és amely rendkívüli társadalmi összefogást eredményezett.

    Az Alapítvány működésének anyagi feltételei most időlegesen megoldódtak, a példás összefogásnak és a területért felelős miniszter döntésének köszönhetően. Azonban kivétel nélkül minden hospice szolgálat működési forrása rendkívül szűkös. A társadalombiztosító által nyújtott finanszírozás csupán 75%-át biztosítja a minőségi hospice ellátásnak. Ennek ellenére nem tudunk olyan szolgálatról, amely betegellátó tevékenységének befejezését tervezné. A tavalyi évben 8470 beteget 222574 ápolási nappal láttak el. Minden szolgálat törekszik arra, hogy szakmailag fejlődjön és minőségi ellátást biztosítson. Jelentős lépések is történtek: szakmai kollégium, a hospice-palliatív ellátás új szakmai irányelve, valamint számos kezdeményezés az intézményi ellátások bővítésére.

Fő feladatunk, hogy a hazai hospice szolgálatok teljes közösségét képviseljük. Az Alapítvány gondjai rámutattak a problémára, de az országban működő összes hospice tevékenységet folytató szolgálat komoly anyagi nehézséggel küzd. Ezért felkérjük a területért felelős minisztert, Balog Zoltán miniszter urat, hogy az ellátáshoz való egyenlő hozzáférés biztosításának érdekében tegye meg az ehhez szükséges lépéseket.
     Kiadó: Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.