2024. április 26. péntek

2017. november 13., hétfő 17:06

A Magyar Békekör Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. november 13., hétfő (OS) - Magyarország vegyen részt Szíria újjáépítésében

Magyarországnak fel kell újítania diplomáciai viszonyát Damaszkusszal, és ki kell vennie részét Szíria újjáépítéséből – adott hangot álláspontjának a Magyar Békekör és a Magyarországi Arab Közösség Egyesülete Szijjártó Péter külügyminiszterhez eljuttatott levelében. A levélben foglaltakra a miniszter hétfőn pozitívan reagált és utasította Budai Jánost, a külügyminisztérium szíriai koordinátorát, hogy tárgyaljon a civil delegációval. Simó Endre, a Békekör elnöke és Makt Mazen, az Arab Közösség titkárának egybehangzó véleménye szerint Magyarország és Szíria érdeke egybeesik abban, hogy a közel-keleti ország talpra álljon, és hazatérhessen otthonába a háború elől külföldre menekült 5 millió 260 ezer ember.  Véleményük szerint Magyarország az egészségügyi rendszer, a közlekedés és a mezőgazdasági termelés helyreállításában, és az építőiparban nyújthatná a legnagyobb segítséget. Az újjáépítésben kedvez a magyar részvételnek Magyarország pozitív hozzáállása Szíria felszabadításához a terrorista megszállás alól, Szíria szuverenitásának és területi integritásának helyreállításához, a békés politikai rendezéshez, és a kivándorlás okainak kiküszöböléséhez. A diplomáciai viszony helyreállítását Damaszkusszal nélkülözhetetlen politikai lépésnek tartják, és úgy vélik, a magyar kormánynak nem kellene várnia a NATO engedélyére, hanem jó példával járhatna elől az együttműködés érdekében.

Kiadó: Magyar Békekör Egyesület