2024. április 26. péntek

2018. január 22., hétfő 15:11

A Miniszterelnökség közleménye (3. rész)
    Budapest, 2018. január 22., hétfő (OS) - A paksi atomerőmű a garanciája a hosszútávon is olcsó áramellátásnak

Fontos kiemelni, hogy az ENSZ Espooi Egyezmény titkársága "best practice"-ként, vagyis követendő példának és jó gyakorlatnak minősítette a Paks II. beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárását, és ugyanígy jó gyakorlatnak azonosította azt az ENSZ alatt működő, bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is. Ausztria is megállapította, hogy a felek együttműködése az eljárás során hatékony volt: Bécsben nagy lakossági érdeklődés mellett zajlott a Paks II. beruházás környezeti hatásairól szóló konzultáció 2015 őszén. A bécsi közmeghallgatáson minden felmerült kérdésre választ adtunk.

A Paks II. projekt több mint 300 engedéllyel rendelkezik már, jelenleg a létesítési engedélyezési dokumentáció összeállítása zajlik. Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos áramellátás – a projektnek köszönhetően biztosított hazánk hosszú távú villamosenergia-ellátása. A Magyar Kormány stratégiai célkitűzése, hogy a hazai lakosság és gazdaság számára hosszú távon biztosítsa a stabil, megfizethető, klímabarát és biztonságos villamosenergia-ellátást. A bírósági eljárás megindítása nincs hatással a brüsszeli jóváhagyásra, az osztrák kereset nem bír halasztó hatállyal, a Paks II. projekt munkálatai zavartalanul folynak tovább.

Kiadó: Miniszterelnökség