OS Országos Sajtószolgálat
2024. február 24. szombat
Ismertető


2018. február 7., szerda 00:16

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye
    Budapest, 2018. február 7., szerda (OS) - Elengedik a többmilliós parlagfűbírságot a csókosoknak a hatóságok.

    Most már papírunk van róla, amit eddig csak sejtettünk: a legdurvább parlagfüves területek is szelektíven eltűnhetnek a hatóságok emlékezetéből és irattárából, ha a tulajdonos, vagy földhasználó befolyásos magánszemély vagy állami cég. Egyesületünk közérdekű adatigénylést indított több gyanús ügyben, hogy megtudjuk, miért nem történt intézkedés egy-egy parlagfűbejelentés után. Helyszíni jegyzőkönyvekre valamint a kiszabott növényvédelmi bírságok összegére kérdeztünk rá a Pest- és Nógrád Megyei Kormányhivataloknál, ám azt válaszolták, hogy ezekről semmiféle irat nem keletkezett.  Az egyik ilyen esetben pl. 100 hektáros, sűrűn virágzó parlagfűállomány miatt a jogszabály szerint milliós bírságtételt lett volna köteles kiróni a hatóság, ám ez minden ezzel kapcsolatos jogszabályt áthágva, a magyar költségvetést megkárosítva a pénz a szabálysértő nagybirtokosnál maradt. VIP tulajdonosok esetében elterjedt trükk a helyszíni jegyzőkönyvek adatainak (pl. a parlagfű borítás mértékének, a virágzási állapotnak) a nyilvánvaló meghamisítása is. Fazekas Sándor minisztersége óta évente 10-14 milliárd forint közvetlen veszteség keletkezik a szisztematikus ellenőrzések elhanyagolása miatt. De ez csak a jéghegy csúcsa, mivel a felderítetlen parlagfüves területek által okozott egészségügyi, idegenforgalmi és gazdasági kár ennek a többszöröse.

     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.