OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. március 22., csütörtök 05:42

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2018. március 22., csütörtök (OS) - Bár nincs kész a cégkapu, máris berakták azt a számviteli beszámolók útjába

    A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztásához nagyon súlyos adójogi és cégjogi következmények fűződnek. Az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki, majd néhány hónappal később a NAV jelzésére a cégbíróság kényszertörlést rendel el.

A beszámoló közzétételét rendeletek szabályozzák, eddig sem kellett cégjegyzésre jogosultnak végeznie a közzétételt, csupán az ügyfélkapujával azonosítania magát.

A cégkapun keresztüli megküldés előírása – azon kívül, hogy azt jogszabály nem írja elő – azért is hibás kormányzati intézkedés, mert sajnos a "cégkapu nincs kész".

Azon kívül, hogy a cégkapu számos kényelmetlen elemet tartalmaz, nem kezeli a közös cégjegyzési jogot, az ügyvezető megszűnéskori cégkapu-törlést és ebből fakadóan hiányzik az archívum és a korábbi ügykezelők visszaemelése is.

A legfontosabb hiányossága a cégkapunak az, hogy az ügykezelők szerepét nem lehet szűkíteni, jelenleg az kizárólag teljes jogosultságú lehet!

Mivel a beszámolókat nagy számban közzétevő könyvelők általában nem vállalják a cégkapu feletti ingyenes "őrködést", így az egyébként igencsak bonyolult ügykezelőként való felvételük is kizárt. A vállalkozások vezetői viszont – a könyvelői tapasztalatok alapján – túlnyomórészt alkalmatlanok a cégkapu kezelésére és a beszámoló közzétételére is.

Ebben a helyzetben döntött az Igazságügyi Minisztérium úgy, hogy a beszámoló közzétételét cégkapu jogosultsághoz köti, a mai naptól.
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.