OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. március 27., kedd 16:34

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. március 27., kedd (OS) - Magyar zsidók szovjet lágerekben – Könyvbemutató a GULAG magyar zsidó áldozatainak emlékére

    A GULAG egyet jelent a kommunista diktatúra önkényével, a jogfosztottsággal, a vallás üldözésével és az osztályharcos gyűlölettel. Azzal a rendszerrel, amelynek a XX. században világszerte mintegy százmillió ember esett áldozatául. A népeket, nemzeteket megnyomorító vörös diktatúrával szemben azonban máig is számos – első sorban Nyugat-európai – ország politikusa és közvéleménye mégis sokkal elnézőbb, mint a nem kevésbé embertelen fasiszta diktatúrával, illetve annak következményeivel. A GULAG formálisan 1930-tól létezik, holott a Szovjetunióban a kényszermunkatáborok rendszere már 1918 óta fennállt. A táborrendszer Sztálin uralkodása alatt gyorsan nőtt. Az 1931-es 200 000 főnyi létszám 1935-re a becslések alapján egymillióra emelkedett. Az 1937-es nagy politikai tisztogatás során egyesek szerint nyolc-millióan éltek a munkatáborokban, de még a legszerényebb becslések is kétmillióra teszik az ott dolgozó elítéltek számát.
     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.