2024. április 27. szombat

2018. április 12., csütörtök 09:49

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. április 12., csütörtök (OS) - A határon túli örökségelemek megőrzése a cél

A Rómer Flóris Terv keretében az utóbbi években közel száz külhoni magyar vonatkozású műemlék helyreállítása kezdődhetett meg. Az egyedi döntések keretében 2016-ban 150 millió forintot meghaladó forrás került felhasználásra. 2017-ben a nyílt pályázati támogatásokból 45 millió forint fordult a határainkon túli magyar épített örökségre, melynek köszönhetően elsősorban erdélyi épületeken, továbbá szlovákiai, kárpátaljai valamint vajdasági műemlékeken végezhettek állagmegóvási munkákat. Mindezeken túl az elmúlt év szeptemberében az Erdélyt sújtó viharkárok miatt veszélyelhárításra és helyreállításokra a Terv segítséget nyújtott mintegy 8,8 millió forint támogatási összeggel.

A Magyar Kormány elhivatott a magyar nemzet identitását erősítő határon túli műemlékek megmentésében és felújító fenntartásában. A Rómer Flóris Terv újabb támogatói döntéseinek keretében idén mintegy 10 emlék esetében folytatódhatnak a munkálatok és további 30 új épület kerül bevonásra a forrásoknak köszönhetően, melyek megvalósítására mintegy 160 millió forint kerül elkülönítésre.

Kiadó: Miniszterelnökség