OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. április 19., csütörtök 11:03

Az Állami Számvevőszék közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. április 19., csütörtök (OS) - Az ÁSZ reagálása a Jobbik szóvivőjének az M1 hírcsatornán tett nyilatkozatára.

    Az Állami Számvevőszék nyomatékosan felhívja Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője figyelmét, hogy a párt ellenőrzése során az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások és eljárási szabályok maradéktalan betartásával járt el. A Jobbik nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását, továbbá 2017 első félévében tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Az Állami Számvevőszék 2018. január 8-án hozta nyilvánosságra a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzéséről szóló jelentését. Az ÁSZ megállapította, hogy a párt a 2015-2016. évek vonatkozásában nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Az ÁSZ feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szab ki semmilyen büntetést. Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény – 2014. január 1-től egyébként szigorított – előírásai alapján amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak az értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre.
    
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.