OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. április 25., szerda 17:49

A Miniszterelnökség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. április 25., szerda (OS) - Újabb műkincsekkel gazdagodott a Harruckern-Wenkheim-Almásy Kastély

    Latorcai Csaba nyitotta meg azt a kiállítást Gyulán, amely az Almásy család kastélyába visszakerült hét festményből és három grafikából álló gyűjteményt tartalmazza.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára méltatta azt az összefogást a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a gyulai városi önkormányzat, a Miniszterelnökség és az örökösök között, amelynek eredményeképpen a nagyközönség számára is láthatóak a kiállított műkincsek.

Szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy még máig is nagyszámban találhatók olyan műtárgyak közgyűjteményekben, amelyek a kommunista rendszerben a "szocialista törvényesség" jegyében meghozott törvények alapján az állam vagy önkormányzat birtokában vannak, mégis a leszármazók, hosszú évek, évtizedek óta küzdenek azért, hogy az egykori családi kincseiket visszakapják. Ezen sérelmek orvoslására született meg a közgyűjteményekben őrzött vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló kormányrendelet, amely biztosítja annak lehetőségét, hogy a tulajdonosok egy egyszerű és gyors eljárás keretében visszaigényelhessék műtárgyaikat.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.