OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2018. május 2., szerda 16:15

Liberálisok: ne Magyarországot, hanem a kormányt büntesse az EU!
    Budapest, 2018. május 2., szerda (MTI) - A Liberálisok szerint a közös európai uniós szabályok megsértése miatt nem Magyarország polgárait, hanem a kormányt kell megbüntetni.

        Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: egyetértenek Guy Verhofstadtnak, az Európai Parlament liberális frakcióvezetőjének javaslatával, amely szerint nem az országokat, hanem a kormányokat büntetnék az európai és jogállami normák megsértése miatt. Mint mondta, Magyarországot és Lengyelországot is ilyen okokból érik kritikák.
     Hangsúlyozta: olyan javaslatokat kell kidolgozni európai szinten, amely nem a polgárok számára jelent hátrányt, hanem a kormányok számára egyértelmű üzenet.
     Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője, megválasztott országgyűlési képviselő úgy vélte: ezek az országok éppen eleget szenvednek saját kormányuk politikája miatt, ezért nem volna helyes, ha a társadalom szenvedne tovább a kormányokat illető büntetésektől.
     Kérdésre válaszolva Fodor Gábor elmondta: Guy Verhofstadt javaslatai között szerepel például, hogy Brüsszel vegye át az uniós pénzek eljuttatásának feladatát az adott országban, akár külső szereplők, civil szervezetek bevonásával.
     Bősz Anett beszámolt arról, hogy Szent-Iványi Istvánnal hétvégén részt vett a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) Szófiában tartott tanácsülésén, amelyen szó volt a jövő évi európai parlamenti választásokra készülő kiáltványról is. Hozzátette: a dokumentumot most szövegezik, de már jelen formájában is jól látszik belőle, hogy az európai liberális pártcsaládnak központi témájává válik az illiberális állam koncepciója elleni tevékeny fellépés.
     Megjegyezte: az ALDE ülésén újra megtapasztalták, hogy Magyarországon nem a liberálisok "hajtanak szembe az egyirányú utcában", hanem Orbán Viktor, még akkor is, ha jelen pillanatban, rövid távon úgy tűnik, hogy sikeres a magyar miniszterelnök politikája.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.