2024. április 25. csütörtök

2018. június 3., vasárnap 11:52

A Miniszterelnökség közleménye
    Budapest, 2018. június 3., vasárnap (OS) - Intő jel a templomban okozott tűz.

Megdöbbenéssel vettük a hírt a Vas megyei Kemenessömjén katolikus templomában okozott tűzről, amelyben teljesen elpusztult a mindössze két éve vásárolt orgona.
A településnek és katolikus közösségének ezúton fejezzük ki együttérzésünket a jelentős lelki és anyagi kár miatt. Hála Istennek, senki sem sérült meg a barbár cselekedet következtében, a tűz továbbterjedését a lakók éberségének és a tűzoltók munkájának köszönhetően sikerült megakadályozni.

Különösen fájdalmas, hogy a tüzet két fiatal okozta. Ez a felháborító eset intő jel, hogy mekkora szükség van az egyházak felelősségteljes életre nevelő, szemléletformáló és közösségépítő tevékenységére, illetve hova vezethet az egyházak elleni hangulatkeltés, amiből egyes politikai erők újra és újra tőkét próbálnak kovácsolni.

2015-ben az ott élők komoly összefogásával és kormányzati segítséggel újult meg Kemenessömjén temploma, hasonlóan számos templomhoz, egyházi iskolához és szociális intézményhez szerte a Kárpát-medencében. A Kormány a jövőben is támogatni fogja az egész nemzet javára értékes munkát végző egyházak tevékenységét, valamint keresztény örökségünk megőrzését. A helyreállításban Kemenessömjén néhány száz lelkes közössége számíthat a Kormány segítségére.

Soltész Miklós
államtitkár