OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 8. szerda
Ismertető


2018. június 15., péntek 14:57

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2018. június 15., péntek (OS) - CETA: lenne miben példát vennie a magyar kormánynak az új olasz vezetésről -

    Az olasz kormány tegnap bejelentette, hogy meg fogja vétózni az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a CETA elfogadását. Az LMP meggyőződése szerint a magyar nemzeti érdek is azt szolgálná, hogy ez az egyezmény soha ne kerüljön elfogadásra, mert az nem csak gazdaságilag taszíthatja a perifériára hazánkat, de jelentősen veszélyeztetné a hazai élelmiszerbiztonságot és a magyar igazságszolgáltatás integritását is.

Az LMP ezért azt várja a kormánytól, hogy ne csak beszéljen a nemzeti érdekképviseletről, hanem tegyen is érte, és harcoljon az Unión belül azért, hogy a kezdeményezés lekerüljön napirendről.

Az új olasz kormány agrárminisztere a héten egy interjúban azt mondta, hogy Olaszország nemet fog mondani a CETA-ra, mert nem látja biztosítottnak a helyi élelmiszerek védelmét.

Az LMP évek óta követeli, hogy a magyar kormány lépjen fel határozottan a szabadkereskedelmi egyezménnyel szemben, de a Fidesz eddig némán asszisztált annak elfogadásához. Márpedig a CETA életbelépése esetén nem lenne garantálható Magyarország GMO mentessége, ráadásul az abban foglalt befektető-állam vitarendezési mechanizmus miatt akár más országok bírósága is felülírhatná a hazai igazságszolgáltatás döntéseit.

Továbbá a szabadkereskedelmi egyezmény életbe lépése eredményeként Magyarország gazdaságilag még inkább kiszolgáltatottá válna.

Schmuck Erzsébet,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.