2024. május 8. szerda

2018. június 15., péntek 14:57

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2018. június 15., péntek (OS) - CETA: lenne miben példát vennie a magyar kormánynak az új olasz vezetésről -

Az olasz kormány tegnap bejelentette, hogy meg fogja vétózni az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, a CETA elfogadását. Az LMP meggyőződése szerint a magyar nemzeti érdek is azt szolgálná, hogy ez az egyezmény soha ne kerüljön elfogadásra, mert az nem csak gazdaságilag taszíthatja a perifériára hazánkat, de jelentősen veszélyeztetné a hazai élelmiszerbiztonságot és a magyar igazságszolgáltatás integritását is.

Az LMP ezért azt várja a kormánytól, hogy ne csak beszéljen a nemzeti érdekképviseletről, hanem tegyen is érte, és harcoljon az Unión belül azért, hogy a kezdeményezés lekerüljön napirendről.

Az új olasz kormány agrárminisztere a héten egy interjúban azt mondta, hogy Olaszország nemet fog mondani a CETA-ra, mert nem látja biztosítottnak a helyi élelmiszerek védelmét.

Az LMP évek óta követeli, hogy a magyar kormány lépjen fel határozottan a szabadkereskedelmi egyezménnyel szemben, de a Fidesz eddig némán asszisztált annak elfogadásához. Márpedig a CETA életbelépése esetén nem lenne garantálható Magyarország GMO mentessége, ráadásul az abban foglalt befektető-állam vitarendezési mechanizmus miatt akár más országok bírósága is felülírhatná a hazai igazságszolgáltatás döntéseit.

Továbbá a szabadkereskedelmi egyezmény életbe lépése eredményeként Magyarország gazdaságilag még inkább kiszolgáltatottá válna.

Schmuck Erzsébet,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke