OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. június 22., péntek 17:57

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye
    Budapest, 2018. június 22., péntek (OS) - A kormány célja az ország versenyképességének javítása

    Céltudatosabb gazdálkodás az innovációra és kutatásra fordítható forrásokkal

Magyarország versenyképessége és gazdasági növekedése szempontjából meghatározó az innováció és a kutatás-fejlesztés, amelyek ezért is váltak kiemelt területté: a kormány Innovációs és Technológiai Minisztériumot hozott létre, kidolgozza az egységes innovációs és tudománypolitikai stratégiát, és ezért kell megszüntetni a költségvetési forrásgazdálkodás eddigi széttagoltságát is. Az ország versenyképessége úgy növelhető, ha az innovációs, kutatási forrásokat hatékonyabban, céltudatosan, a stratégai célokkal összhangban használjuk fel. Ennek érdekében az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, mintegy 70 milliárd forint forrást a jövőben egységesen az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálja. A költségvetési szempontból technikai döntés a Magyar Tudományos Akadémia szabadságát nem befolyásolja.

A kutatás-fejlesztésre rendelkezésre álló források eddig több intézménynél széttagoltan jelentek meg, a jövőben ezek egy költségvetési fejezetben szerepelnek, ám az intézmények a továbbiakban is a megszokott módon igényelhetnek támogatást különböző projektjeikre. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium álláspontja szerint a kutatási területek prioritásait az elérhető hazai és uniós források teljes körű, minél hatékonyabb felhasználása érdekében az Akadémia, az egyetemek és a vállalatok érdekeit szem előtt tartva, összehangoltan kell kijelölni.

A tárca az Akadémiával együttműködve, a magyar tudósok bevonásával kívánja meghatározni az egységes innovációs és tudománypolitika fő irányait. A kutatások finanszírozása a minisztérium szándékai szerint az egyetemeken több éve működő, jól bevált gyakorlat szerint történne. Így a kormánnyal kötendő megállapodás alapján az intézmények maguk jelölik ki a támogatott tématerületeket, az ezekre szánt forrásokat saját hatáskörben bontják le projektekre, kutatóintézetekre és kutatókra. Az innovációs minisztérium folyamatosan egyeztet az Akadémia vezetésével a minden érintett számára elfogadható struktúra, eljárásrend kialakítása érdekében.
    
     Kiadó: Innovációs és Technológiai Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.