2024. április 26. péntek

2018. július 13., péntek 14:47

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. július 13., péntek (OS) - Kecsmár Krisztián a Bel- és Igazságügyi Tanács informális ülésén vett részt

Kecsmár Krisztián, az Igazságügyi Minisztérium Európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára képviselte Magyarországot a Bel- és Igazságügyi Tanács informális ülésén Innsbruckban 2018. július 12-13-án. A tanácsülés napirendjén három kiemelt téma szerepelt: a büntetőügyekben való kölcsönös elismerés kérdésköre; a büntetőügybeli elektronikus bizonyítékokra vonatkozó egyes harmonizált szabályok meghatározása; illetve a polgári és kereskedelmi ügyekben történő igazságügyi együttműködés modernizációja.

Az uniós bűnügyi igazságügyi együttműködés a kölcsönös bizalom és kölcsönös elismerés elvei mentén működik. Ez azon a vélelmen alapszik, amely mindegyik tagállamtól megköveteli, hogy úgy tekintse, hogy az összes többi tagállam tiszteletben tartja az uniós jogot, és különösen az uniós jog által elismert alapvető jogokat. Kecsmár Krisztián államtitkár a napirendi pont kapcsán felszólalásában hangsúlyozta a kölcsönös bizalom és elismerés elveinek fontosságát, amelyek tiszteletben tartása a bűnügyi együttműködési eszközök hatékony működéséhez elengedhetetlen, ezáltal az is, hogy az európai elfogatóparancsok és a bűnügyi együttműködés egyéb eszközeinek végrehajtását ne lehessen újabb és újabb alapvető jogok esetleges sérelmének veszélyére tekintettel megtagadni.

Kiadó: Igazságügyi Minisztérium