OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 8. szerda
Ismertető


2018. július 19., csütörtök 08:51

A Magyar Békekör Egyesület közleménye
    Budapest, 2018. július 19., csütörtök (OS) - Magyarország enyhülésben érdekelt

    Az amerikai-orosz viszonyban bekövetkezett enyhülés eredményeként megnőhet hazánk mozgástere az Európai Unióban és a NATO-ban, mérséklődhet alárendeltségünk, nagyobb lehetőségünk kínálkozhat a sokoldalú kapcsolatrendszer építésére – értékelte a Magyar Békekör a helsinki csúcs hatását Magyarországra. Biztonságunk előnyére válhat, hogy Putyin és Trump foglalkozott a délkelet-ukrajnai válság rendezésével. Az a tény pedig, hogy közösen akarják elősegíteni a szírek hazatérését szülőföldjükre, jelentősen csökkentheti a migrációs nyomást. Ha a magyar kormány Amerikához és Oroszországhoz hasonlóan pótolni akarja lemaradását a kapcsolatok építésében, tanácsos helyreállítania diplomáciai viszonyát Damaszkusszal, és bekapcsolódnia Szíria újjáépítésébe. Nemzeti érdekünket szolgálná azzal is, ha szakítana a hidegháborús logikával, és nem támogatná sem Ukrajna, sem Grúzia felvételének tervét a NATO-ba, s a nemzeti érdek elsődlegességének megfelelően szakítana az oroszellenes szankciópolitikával. Trump felismerte, hogy a kölcsönös bizalom helyreállítása Moszkvával óriási katonai terheket vehetne le Amerika válláról, esetleg még a NATO-t is fölöslegessé tehetné egy kollektív európai biztonsági rendszer megteremtésével. Nem beszélve az üzleti érdekekről, főleg az energetikáról. Helsinki új távlatot nyit a Déli Áramlat gázvezeték felépítése előtt is, melyben hazánk érdekelt. Csak előnyünk származik a nemzetközi enyhülésből, politikánkon is múlik, hogy mekkora.
     Kiadó: Magyar Békekör Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.