OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2018. augusztus 28., kedd 11:40

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2018. augusztus 28., kedd (OS) - A DK tiltakozik a Horthy-emléknap ellen

    Kenderes Fideszes polgármestere és Fideszes többségű önkormányzata vasárnap egy alapítvánnyal együtt Horthy-emléknapot rendez, amelyen előadást tart a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója és beszédet mond a térség Fideszes országgyűlési képviselője.

Horthy a magyar történelem egyik legsötétebb alakja, akit csaknem egymillió magyar ember: a munkaszolgálatra vezényelt, a deportált és meggyilkolt zsidók, a Don-kanyarban feláldozott katonák és a Szovjetunió elleni rablóháború áldozatai haláláért terhel felelősség. Gyalázat, hogy egy állami szerv, teljes kormánypárti asszisztenciával megemlékezést rendez róla és abban egy állami intézmény vezetője kulcsszerepet vállal.

A szélsőjobb immár nem mentegetni igyekszik a kormányzó antiszemitizmusát, inkább kérkedik vele. Januárban a holokauszt emléknapjára időzítették a közfelháborodás miatt végül elmaradt Horthy-emlékmisét, a mostani megemlékezést pedig 24 ezer magyar zsidó Kamenyec-podolszkíji lemészárlása évfordulójának hétvégéjén rendezik.

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a rendezvény megtartása ellen. Írásbeli kérdéssel fordul a kormányhoz, aziránt érdeklődve, vajon mindez a kormány hivatalos politikájának tekinthető-e, és hogyan kívánja érvényesíteni a miniszterelnök meghirdette zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen akkor, amikor éppen a kormány által felkorbácsolt idegengyűlölet, rasszizmus és antiszemitizmus üli torát.

dr. Vadai Ágnes
alelnök, frakcióvezető-helyettes
DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.