2024. április 26. péntek

2018. szeptember 14., péntek 09:09

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. szeptember 14., péntek (OS) - Palkovics László nem üti meg a mércét

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának (KRTK) Közgazdaságtudományi Kutatóintézete nem üti meg a megfelelő tudományos mércét. Álláspontunk szerint a miniszter ezen kijelentései igazolják, hogy a kormány a tudományszervezésnek álcázott vitát is a szokásos módon, erőből, kompromisszumképtelen módon akarja megoldani.

Az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Kutatóintézetében számos olyan kutató dolgozik, akik hazai és nemzetközi tudományos körökben is ismert és elismert szakembereknek számítanak. Amikor Palkovics László arról beszél, hogy ez az intézet nem üti meg a mércét, akkor őket, magas szinten jegyzett kutatókat sérti meg. Bizonyára nem véletlen, hogy a miniszter az MTA KRTK intézetének munkáját kezdte el negatív színben feltüntetni: ez volt az a kutatóintézet, amely olyan anyagokat készített, amelyek szakmai megalapozottsággal kritizálták a kormány újabb háborúját a tudomány függetlensége és autonómiája ellen.

Meggyőződésünk, hogy Palkovics László miniszter azért beszél ilyen hangnemben, mert a társadalomtudományokról, a bölcsészettudományokról és gazdaságtudományokról általában nincs kellő ismerete. Álláspontunk szerint mérnökprofesszorként nem is feltétlenül kell, hogy mélyreható ismeretei legyenek más diszciplínák területeiről, akkor viszont a megalapozatlan és szakmaiatlan kritikákat kell mellőznie.

Kiadó: LMP parlamenti frakciója