2024. április 27. szombat

2018. szeptember 24., hétfő 18:26

A Moravcsik Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. szeptember 24., hétfő (OS) - 9. alkalommal rendezik meg a PsychArt24 Művészeti Maratont - Együtt festenek mentálisan betegek és egészségesek az előítéletek leküzdése ellen

A pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozták létre nyolc évvel ezelőtt a PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet az idén szeptember végén rendeznek meg kilencedik alkalommal. Az eseményen nemcsak pszichiátriai betegséggel küzdők, illetve családtagjaik, hanem mentálisan egészségesek is részt vehetnek. Az elkészült képekből december elején kiállítás nyílik Budapesten, a tárlat később több vidéki nagyvárosban is bemutatkozik.
A pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberekre jellemző a szorongás, a belső feszültség, az érzelmek és félelmek kifejezésének nehézsége és a környezettől való elszigetelődés. Társadalmi beilleszkedésüket sok esetben nemcsak a saját mentális problémáik, hanem a velük szemben létező előítéletek is gátolják. A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika közössége a mentális betegséggel élők gyógyításának és a betegségek kutatásának támogatása érdekében 1991-ben hozta létre a Moravcsik Alapítványt, amely az elmúlt évtizedekben kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében.

Kiadó: Moravcsik Alapítvány