2024. május 8. szerda

2018. október 3., szerda 14:20

Szanyi Tibor EP-képviselő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2018. október 3., szerda (OS) -

Remélem, hogy végre a magyar kormány is belátja, hogy az emberek igazságtalan és végletekig történő kizsigerelése már európai undort vált ki és elvárom, hogy Orbánék haladéktalanul intézkedjenek az általános ÁFA-kulcs mértékének csökkentéséről" - húzta alá az MSZP alelnöke és a párt EP-delegációjának vezetője.

A jelentés által támogatott javaslat nem korlátozza a tagállamok jelenlegi rugalmasságát a kedvezményes ÁFA-mértékek megállapításában. Éppen ellenkezőleg: harmonizált és kevésbé korlátozó szabályokat vezet be például azzal, hogy ahelyett, hogy kiegészítené azon áruk és szolgáltatások már így is hosszú jegyzékét, amelyekre kedvezményes adómértéket lehet alkalmazni, egy negatív listát vezet be. Az új rendszer tehát nagyobb szabadságot garantál a tagállamoknak, hogy eldöntsék, mely termékeket kívánják kedvezményes kulccsal adóztatni. Egyúttal az új rendszerben megszűnik az egyes tagállamok korábbi privilégiumokon alapuló kivételezettsége és mindenki azonos szabályok alapján dönthet a saját ÁFA-kulcs rendszeréről.

Szanyi Tibor kiemelte, hogy fontos lépés ez, hiszen “a jelenlegi ÁFA-rendszer szétaprózottsága komoly akadályt jelent az egységes piac megfelelő működése előtt".

A költségvetési források biztosítása és a káros adóverseny elkerülése céljából, az összes ÁFA-kulcsot figyelembe véve egy 12 %-os súlyozott átlag lesz kötelezően elérendő minden tagállamban.

Kiadó: Szanyi Tibor EP-képviselő