2024. április 26. péntek

2018. október 4., csütörtök 12:50

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. október 4., csütörtök (OS) - Törődjünk az állatokkal felelősséggel - Köszönet az állatvédő szervezetek munkájáért

Október 4. az állatok világnapja. Magyarországon sokakat személyesen érint az állatvédelem ügye, egyes becslések szerint 2 millió kutyát, 2,2 millió macskát és közel 400 ezer kisemlőst tartanak ma hazánkban házi kedvencként.

Az állatvédelem közös ügy, az oktatási intézmények, civil szervezetek, önkormányzatok, hatóságok és a kormányzat közösen tudnak eredményeket elérni. A kötelező chipezésnek köszönhetően, valamint annak, hogy a kutyabarát vendéglátóhelyek és önkéntes állatorvosok közreműködésével már számos helyen érhető el mikrochip leolvasó, az elmúlt években 30 ezerről 20 ezerre csökkent a gyepmesteri telepekre bekerülő gazdátlan kutyák száma.

Magyarország Kormánya számára fontos az állatok védelmének ügye. Ennek érdekében a kormány szigorította a Büntetőtörvénykönyvet, a törvények szerint jelenleg is alapesetben 2 év, minősített esetben 3 év az állatkínzás miatt kiszabható szabadságvesztés időtartama.

Kiadó: Kormányzati Tájékoztatási Központ