OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. október 25., csütörtök 16:15

A Párbeszéd közleménye
    Budapest, 2018. október 25., csütörtök (OS) - Az EMMI elismerte a mellrákszűrő buszok egyéves csúszását

    Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, a parlamentben kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát arról, hogy hogyan lehetséges, hogy 1,7 milliárd forintért megrendelt tíz helyett csak egy mammográfiás szűrőbusz készült el az előírt júliusi határidőig.

A képviselő kérdésére Rétvári Bence elismerte, hogy a fennmaradó kilenc buszt közel egyéves csúszással, jövő áprilisban adják majd át. Az államtitkár viszont nem adott választ arra, hogy miért van a csuszás, illetve, hogy hogyan került ez a közbeszerzés egy Pintér Sándor belügyminiszterhez közeli céghez, mely többek között adatközpontok létesítésével, biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozik, egészségüggyel egyáltalán nem.

A kormányt a csúszásért kiemelt felelősség terheli, miután itthon évente több, mint kétezer nő hal meg mellrák miatt, ezzel a vezető daganatos halálnak számít a nők körében. A szűrőberendezések hiánya miatt pláne elfogadhatatlan Rétvári állítása, mely szerint azért halnak meg ilyen sokan mellrákban, mert a nők nem hajlandóak szűrésre menni. Tavaly öt kórházban romlottak el a mammográfiás berendezések, ami miatt féléves várólisták alakultak ki.

A Párbeszéd felszólítja Orbán Viktort és kormányát, hogy vegye végre komolyan a mellrák megelőzését, és garantálja a magyar emberek biztonságát és gyógyuláshoz való jogát.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlés képviselője és társelnöke

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.