OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2018. november 26., hétfő 14:06

A Magyar Békekör Egyesület közleménye
    Budapest, 2018. november 26., hétfő (OS) - Merre tovább EU?

    Szakítópróba közepén tart az Európai Unió. A kérdés: együtt tudják-e tartani a 27-ket, vagy lesz egy "föderatív mag", mások pedig a "nemzetállamok Európája" felé vesznek irányt? Nagyon fontossá vált a jövő évi Európai Parlamenti választás kimenetele – mondta Kiss J. László professzor a Magyar Békekörben vasárnap tartott előadásában. Meggyengült Németország, az EU vezető hatalmának belső stabilitása, mert nehézzé vált a kormánytöbbség-alkotás. Macron Franciaországa arra próbálja kihasználni a helyzetet, hogy a francia atomütőerő birtokában átvegye az irányítást az EU fölött, de a modernizációhoz szükséges pénzt német forrásból szeretné biztosítani hozzá. A francia-német tengelyre épülő közös európai hadsereg német pénzen, de francia nyelven, francia parancsnokság alatt jönne létre. Párizs ezt szabná árul, hogy lemondjon állandó tagságáról az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és közös EU tagságot létesítsenek a BT-ben. Az amerikai elnök nem tűri tovább Németország "potyautassságát" a NATO-ban, Berlin viszont nem akar alárendelődni Amerikának. Az amerikai-nyugat-európai viszony még sohasem alakult olyan hátrányosan, mint napjainkban. A német-orosz gazdasági érdekek előbb-utóbb a politikában is utat fognak törni maguknak, az orosz energiaforrás és a német technika egymást kiegészítő tényező. Oroszország Németország 8-ik kereskedelmi partnere, a Visegrádi 4-kel folytatott német kereskedelem pedig felülmúlja a Franciaországgal folyó árucserét – mondta Kiss. J. László prof.

     Kiadó: Magyar Békekör Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.