2024. április 27. szombat

2018. november 28., szerda 17:24

Az Agrárminisztérium közleménye (4. rész)
    Budapest, 2018. november 28., szerda (OS) - Ígéretes kilátásai vannak a magyar agráriumnak

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az élelmiszeripari beruházások támogatása kapcsán tartott előadásában kiemelte: a Vidékfejlesztési Program keretében már mintegy 150 milliárd forint támogatás megítéléséről döntött az Irányító Hatóság, ami több mint 1200 élelmiszeripari és borászati projekt megvalósulásához járul hozzá.

A szaktárca államtitkára emlékeztetett arra, hogy jelenleg is lehet pályázni a 35 milliárd forintos energiahatékonysági keretre, amelyből 5 milliárd forint kifejezetten az ágazat kisüzemeinek fejlesztési elképezéseit támogatja. A maradványösszegek sikeres felhasználása érdekében a tárca október végén egy új, mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot is hirdetett, amelyben az élelmiszeripar szereplői mellett a borászatok is további támogatáshoz juthatnak.

Leszögezte: ezekre a beruházásokra is már az új, könnyített közbeszerzési törvény fog vonatkozni. A pályázat megismerésére és a szükséges dokumentumok beszerzésére az érintetteknek két hónap áll rendelkezésükre, a támogatási kérelmek benyújtására 2019. január 2-tól nyílik lehetőség. Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen az államtitkár hangsúlyozta: a 2020 utáni időszakban a beruházási támogatásoknak továbbra is hangsúlyosan jelen kell lenniük a vidékfejlesztési támogatások között, hiszen az élelmiszeripar versenyképességének záloga az ágazat folyamatos és komplex fejlesztése.

Kiadó: Agrárminisztérium